Почетак > О школи > О школи

О школи

Школа „Бранко Радичевић“ основана је као трећа основна школа у Неготину, пошто су две постојеће школе „Вук Караџић“ и „Вера Радосављевић“ постале претесне да приме све мале Неготинце.
Градња школске зграде започета је 1980. године, а завршена је 1982. године.

То је спратна зграда, модерне архитектуре. Школа је почела да ради под именом „Јосип Броз Тито“, чији ће назив носити до 1993. године када ће узети име омиљеног песника младих – Бранка Радичевића.

Пошто је школа почела са радом 01.09.1982. године, а школска зграда завршена и свечано усељена тек 29. новембра исте године, њени први ђаци који су издвојени из две већ поменуте школе а територијално су припадали новој школи, наставу су пратили у својим тада већ бившим школама и у учионицама Педагошке академије(некада Учитељске школе). И наставни кадар је, поред новопримљених наставника, делом преузет из основних школа „Вук Караџић“ и „Вера Радосављевић“.

Први директор школе био је Мирослав Видосављевић, наставник разредне наставе, који је већ раније био именован и који је пратио градњу објекта. Новоизграђеној школи припојена су и четвороразредна одељења у суседним селима Видровцу, Чубри, Трњану и Поповици, чији су ђаци после завршеног четвртог разреда даље школовање настављали у својој матичној школи у Неготину свакодневно путујући школским превозом. У поменутим селима, тада је у сва четири разреда било по 20- 36 ученика, а радила су по два учитеља. Изузетак је било село Видровац у коме је радило троје учитеља, у комбинованим одељењима.

Нова школа је тада, у матичној и у подручним одељењима, имала 893 ученика. Страни језици почели су се изучавати у вишим разредима. У почетку су деца учила енглески и руски језик, а касније и немачки језик. Због све слабијег интересовања, руски језик је пре неколико година укинут. Одлуком Министарства просвете, енглески језик се изучава од првог разреда као обавезни предмет, док се немачки језик изучава од трећег разреда.

Током протеклог времена VIII разред у нашој школи завршило је око 1900 ученика, од којих је скоро половина из школе изашло са одличним успехом, зависно од генерације. Из сваке генерације између 15 и 20 ученика добије Вукову диплому, за изузетан постигнут успех у току школске године.

Први директор школе био је Мирослав Видосављевић од 1982. до 1993, а после њега школом су руководили Драгољуб Станојевић од 1993. до 1997. године – професор педагогије; од 1997. до 2001. године Мирослав Маринковић – наставник разредне наставе; од 2001. до 2006. године Градимир Милановић – професор физичког васпитања; од школске године 2006. до 2010. Љубиша Благојевић – професор ликовне културе, а од краја 2010. године, школу води професорка математике Владица Булатовић.

Advertisements
Категорије:О школи
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: