Почетак > Занимљива размишљања > Непознати професор објаснио је како је то радити у школи „Лагани“ посао професора

Непознати професор објаснио је како је то радити у школи „Лагани“ посао професора

Један професор покушао је занимљивом метафором да објасни како изгледа посао наставника. Свима који мисле да је учитељски посао лаган задао је вежбу

Један професор покушао је занимљивом метафором објаснити како изгледа посао наставника, а текст је објавио интернет портал за учитеље и наставнике nastavnici.org. Професор је свима који мисле да је учитељски посао лаган задао вежбу која би требала дапокаже како изгледа професорска радна седмица.
Свако ко мисли да је наставнички посао лаган, нека испроба следећу вежбицу.
Нађи времена и за један дан срочи 5 говора, од којих сваки треба траје 45 минута, о било чему, у што се ти лично добро разумеш. При томе узми у обзир да своју публику мораш заинтересовати и мотивисати на пажњу, слушање, разумевање и усвајање тог свог говора. Наравно, треба да смислиш и неколико занимљивих задатака и активности који ће твоју публику подстаћи на активну наставу и учествовати на часу.
 
Сутра устани, пристојно се обуци и вози се по граду 30 минута до сат времена, врати се кући, упали телевизор и појачај га. Стани пред тај телевизор и за 45 минута испричај тај свој говор и све што си припремио/ла тако да говориш гласније од телевизора. Временом постепено појачавај телевизор (јер ученичка пажња опада и постају причљивији и незаинтересиранији) те и даље говори гласније од телевизора. Успут наравно мораш пратити све што се на екрану одвија и програм који гледаш. Кад год неко од укућана прође, ти одговори сувисло на сва његова питања и удовољи свим његовим захтјевима.
 
Наравно, немој да заборавиш да сво то вријеме будеш  смирен и да имаш осмех на лицу како би допринео бољој атмосфери у просторији.
 
Након 45 минута, узми паузу од 5 минута, али тада јако појачај телевизор, како би себи дочарао одмор у школи. По могућству, нека твоје дете неколико пута протрчи поред тебе или се потуче с братом или сестром. Ти тада смирено и вјешто реши ту ситуацију, тако да сви буду задовољни.
 
Затим врати телевизор на почетан положај (свеједно гласније од уобичајене), узми свој други припремљени говор, задатке и активности и понови све и у идућих 45 минута. Опет исти одмор од 5 минута па поновно све испочетка, 45 минута. То ради тако 5 пута заредом.
 
Онда позови код себе комшиницу, с којом ниси баш у добрим односима и решавајући проблем и са њом проведи 45 минута, смирено и уљудно, објашњавајући како и зашто је до њега дошло и предложи како га ефикасно решити.
 
Када завршиш опет седи у ауто и возај се по граду 30 минута до сат времена. Врати се кући, мало се одмори (питам се, хоћеш ли упалити телевизор или имати снаге да се играш са својом дјецом), затим седи и припреми 5 нових говора за сутра.
 
Понови ову вежбу 5 дана заредом па ми се јави и реци да ли још увиек верујеш да је наш посао лаган.
 
Ето, то ти је професорски радни дан, без папирологије, дежурстава, писања годишњих, месечних и оперативних планова, одељенских заједница, планирања и свега осталог. Само радна седмица.
Advertisements
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: