Почетак > АКТУЕЛНО У ПРОСВЕТИ, ИНФОРМАТИКА ЗА СВЕ, Информатика и рачунарство, Хоакси > ХОАКСИ – ЛАЖНЕ ПОРУКЕ О ОПАСНОСТИМА НА ВЕБУ!!!

ХОАКСИ – ЛАЖНЕ ПОРУКЕ О ОПАСНОСТИМА НА ВЕБУ!!!

Шта је хоакс?

Хоакс је порука електроничке поште неистинитог садржаја, послана с циљем застрашивања или дезинформирања примаоца. Жеља особе која је послала хоакс је његово прослеђивање на што већи број адреса. При томе их примаоци заиста и прослеђују Интернетом јер су уверени да тиме помажу другима. Хоакси не могу узроковати оштећења програма и оперативног система, али забежени су бројни случајеви гдје су хоакси својим садржајем и вештом психологијом навели кориснике да сами оштете своје програме и системе. Други облик штете који хоакси наносе корисницима је заваравање корисника те нарушавање њиховог угледа, као и угледа одређених организација, фирми и познатих особа. Скам је озбиљнији облик хоакса, често с озбиљним финансијским, правним или другим последицама за жртву.

Колика је опасност од ширења хоакса?

Велика се штета не може изазвати ширењем хоакса. Ипак, хоакси често заваравају кориснике, нарушавају углед одређених организација или особа, а при томе беспотребно оптерећују мрежу, повећавају трошкове кориштења Интернета и затрпавају Инбокс особа које добијају хоаксе.

Најчешћи облици хоакса:

Хоакси као упозорења о штетним програмима – хоакси који обично садрже лажна упозорења на нове, „јако опасне“ вирусе и црве, тројанске коње или друге облике злонамерног кода. Корисници који приме таква упозорења прослеђују их својим познаницима с добронамерним циљем да их упозоре. Чињеница да прави злонамерни програмски кодови могу корисницима проузроковати озбиљне проблеме пружа креаторима хоакса велике могућности приликом писања лажних упозорења. Упозорење како би потенцијални вирус или црв могао узроковати брисање свих података, оштећење диска, БИОС-а и слично код неискусних корисника углавном остварује циљ, тј. утиче на њих да упозоре своје познанике. Творци ових упозорења углавном наводе познате организације (IBM, Мајкрософт и др.) и поуздане информацијске медије, како би код примаоца стекли кредибилитет и вјеродостојност.

Ланци среће и зараде – хоакси у којима се примаоцу за прослеђивање хоакса на одређен број адреса обећава новац, бесплатни мобители, туристички аранжмани или други поклони. Ланци среће могу имати и пријетећи карактер. У тим случајевима примаоца се упозорава да ће га задесити несрећа и неки тежак и неугодан догађај уколико примљену поруку не проследи на што већи број адреса. Ланце среће лакше је препознати у односу на ланце зараде. Док је код ланаца среће битан фактор празноверје корисника, ланци зараде ослањају се на људску особину повезану са зарадом, тј. похлепу. На неодлучне примаоце хоакса често утиче чињеница да прослеђивањем примљене сумњиве поруке ништа не могу изгубити, а ипак нешто могу добити. Аутор и-мејл поруке најчешће наводи неку организацију која производи наведене производе. Као разлог издавања и-мејл  поруке најчешће се наводе маркетиншки разлози.

Лажни захтјеви за помоћ – поруке којима се изазива суосјећање према немоћним особама, обично дјеци, и позива се на помоћ даљњим слањем хоакса. Приматељи оваквих хоакса ретко одбијају да помогну неком болесном детету те је зато ова врста хоакса веома раширена. Велики број хоакса заснива се на причи о болесном детету којему ће одређена организација дати суму новаца пропорционалну броју прослеђених и-мејл  порука. Важна чињеница која разоткрива ове хоаксе је што ни једна организација не може пратити пут и-мејл  поруке. Уз поменуте, чести су и хоакси у којима наводни родитељи траже од примаоца да проследе поруку у којој је слика изгубљеног детета.

Застрашујући и претећи хоакси – поруке које упозоравају на потенцијалне опасности и покушавају уплашити примаоца с циљем да проследи упозорење својим пријатељима и познаницима. Могуће је да хоакс садржи и директну приетњу примаоцу („умеће ти деца ако не проследиш итд…“) којем би се требало нешто „страшно“ догодити, уколико се не проследи примљени и-мејл . Најчешће се примаоц упозорава како мора проследити примљени и-мејл  на одређени број адреса јер је заједно с поруком стигао и вирус који може бити отклоњен једино прослеђивањем одређеног броја порука. Забележени су бројни случајеви у којима и-мејл  садржи текст у којем се примаоца упозорава на разне опасности. Иако је могуће да су неке од тих опасности истините, корисницима се не препоручује да прослеђују икаква упозорења јер постоје бројне организације и медији који су за то задужени. Уколико корисници ипак наставе прослеђивати упозорења која се касније покажу лажнима, то може само нарушити њихов углед и вјеродостојност код примаоца.

 Фејсбук корисници би требало да обрате пажњу на “шероване ” слике и постове у којим се тврди да ће дељење оваквих слика осигурати бесплатну трансплантацију срца или друге потребне и хитне операције за дете на слици. Упркос томе шта пише на постовима корисника, ова слике се не би требало даље делити или постављати на зидове.

Као прво, Фејсбук неће платити никакав износ никоме само зато што је неко поделио слику, а као друго ове слике нису ништа друго него најобичнија “хоакс” – превара.

Ове врсте порука циркулишу годинама, прво путем емаила, а касније преко социјалних мрежа као што је Фејсбук. У многим потврђеним случајевима, те  слике су постављане и дељене без знања или дозволе родитеља.

Не верујте да радите саосећајну ствар ако делите ове слике на ФБ. Њиховим дељењем помажете само ФБ преварантима и шаљивџијама.

 Лажне петиције – поруке разних садржа које позивају на сакупљање „потписа“ за неку важну ствар те прослеђивање поруке како би и други корисници могли дати подршку. Петиције могу имати измишљену или истиниту тему. Чињеница да је тема на коју се петиција односи истинита не значи да је и сама петиција истинита. Често аутори измишљају лажне петиције с истинитим темама како би узроковали пометњу и подстакли бескорисно трошење туђих временских и рачунарских ресурса. При томе најчешће кривотворе аутора. Концепт прикупљања потписа путем Интернета непоуздан је и неувјерљив. Било ко се може досетити да допише одређен број имена те на тај начин кривотвори петицију. Због тога се петиција добијена преко и-мејл  порука сматра непоузданом и неважећом. Већина организација тога је свесна те због тога не користе и-мејл  поруке за скупљање потписа.

Компромитујући хоакси – хоакси који нарушавају углед одређених организација или особа. Порука садржи лажне или искривљене информација о одређеним организацијама, фирмама или особама и главни им је циљ нарушавање нечијег угледа. Ти лажни наводи (трачеви) наводе преварене примаоце на прослеђивање поруке познаницима. При томе се најчешће од примаоца тражи бојкотирање одређене организације, фирме или особе. Одређене особе из особних разлога, чисте злобе или досаде могу покренути лажне компромитујуће и-мејл  поруке. Због опасности да је примљена и-мејл  порука заправо компромитујући хоакс, не препоручује се прослеђивање порука сличног садржаја. Уколико се такав хоакс настави прослеђивати Интернетом, оклеветана организација или особа могу претрпети велику штету у облику нарушавању угледа, а могућа је и финанцијска штета.

Безазлени хоакси – поруке за које примаоци углавном одмах схвате да су лажне, али их прослеђују даље због њиховог шаљивог садржаја.

Мотиви за покретање хоакса:

пошиљаоци желе да виде како далеко порука може стићи и колико дуго може егзистирати заваравање корисника уништавање угледа неке организације, фирме или особе.

Advertisements
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: