Почетак > АКТУЕЛНО У ПРОСВЕТИ, Веронаука, Верска настава > Дебата на часу Верске наставе

Дебата на часу Верске наставе

Ученици Основне школе „Бранко Радичевић“ и „Вук Караџић“ из Неготина на часу Верске наставе обрађивали су наставну јединицу „Слобода као предуслов постојања Личности“  на један сасвим нов и креативан начин.

Наставна јединица нам је дала простор да уведемо дебату као наставну методу и пружимо ученицима прилику да аргументаовано и критички искажу своје ставове  на тему «Све ми је дозвољено, није ми све на корист», науче да поштују правила, нападају ставове а не личност, бране свој став аргументима, развијају комуникацијске вештине и критичко мишљење.

Циљ је био јачање комуникацијских и реторичких вештина код ученика аргументованом одбраном ставова кроз дебату. Часови су по по први пут на овај начин  реализовани у обе школе, и по први пут је остварена  сарадња две школе кроз наставу на овај начин. Планирање часова и свих активности било је тимски уз уважавање мишљења сваког члана тима, идеја и решења. Осавремењавање Вереске наставе, као идеја, водило нас је од самог почетка. Увођење дебате као наставне методе пружило нам је шасну да Верску наставу учинимо занимљивијом, али и ученицима пружимо прилику да се суоче са слободом говора и мишљења. У почетку су ученици били изненађени и збуњени идејом, али када смо их упознали са дебатом кроз презентацију, идеја о реализацији оваквог часа била је одмах прихваћена. Ученици су се на самој дебати бавили проблемима Слободе и то :

  • Да ли би могли да изађемо на крaј са неограниченом слободом?
  • Да ли facebook ограничава или увећава нашу слободу?

Сама дебата реализована је библиотеци  ОШ „Бранко Радичевић“  уз коришћење савремних аудио визулених средстава уз подршку професора информатике Ивана Миловановића.

Вероучитељице Марија Думитрашковић и Данијела Николић

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Advertisements
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: